Agil Rekrytering

Uppdaterat: 20 feb 2019


I fjärde avsnittet av AgilaHRpodden talar jag och Andreas Persson från Netlight om rekrytering och hållbarhet. Här kommer en sammanfattning av avsnittet.


Nycklar till framgångsrik rekrytering på Netlight;

 • Rekryteringen ses som ett kärnområde inom organisationen. Samma karriärmöjligheter och lika löner för rekryterare som för alla andra inom företaget.

 • All rekrytering sker in-house, dvs inom företaget. De som arbetar med rekrytering finns med hela vägen, från första möte till anställning, och kan till 100% förklara vilka bolaget är, vad de gör och deras värderingar.

 • Employer branding handlar om att arbeta från insidan och ut! För att lyckas långsiktigt är det viktigt att de anställda trivs och vill stanna i organisationen. Därför är det viktigt att skapa ett äkta ambassadörskap.

 • Var konsekvent med kvalitén i rekryteringen. För Netlight är kompetens, samarbete och kunskapsspridning kärnvärden inom rekryteringen.

 • Arbeta krossfunktionellt och låt fler personer inom organisationen vara involverade i rekryteringen. Det behövs olika perspektiv och varje rekrytering behöver anpassas och skräddarsys.


Hur hittar vi kandidater?

 • Jobba brett med olika kanaler, bygg långsiktiga relationer med människor. En kandidat kanske inte är redo att byta arbete idag men kanske om sex månader eller två år.

 • Se till att skapa en arbetsplats där människor vill arbeta och är så stolta att de tipsar sina vänner att arbeta tillsammans med dem.

 • Skapa mervärde, riktade aktiviteter för målgruppen där det finns potentiella kandidater och kunder. Detta kan bl.a. leda till externa tips, andra som gillar företaget och vidare tipsar om kandidater osv.

 • Search via ex Linked-In och andra sociala kanaler. Publicera även "content" som skapar engagemang.

 • Annonser; se till att ha en konstant rekrytering och våga anställ när du hittar rätt person istället för vid riktade behov.


Hur ser framtiden ut inom rekrytering?


Mångfald är en viktig fråga, vi vill ha en arbetsplats med så många olika synsätt som möjligt. Forskning visar att blandade grupper är mer kreativa, dynamiska och innovativa. Egenskaper vi behöver för att möta en mer komplex omvärld.


Bygg äkta relationer, det är det som skiljer oss människor från maskiner och tekniken. Tack vare digitalisering och AI kommer vi kunna automatisera en hel del administrativt arbete, då kan vi fokusera än mer på människor och relationer.


Kandidater vill arbeta i organisationer som är värderingsstyrda och som har ett ”why?”, att tjäna pengar är inte en anledning nog. Vi människor vill arbeta med något som är äkta.


Sammanfattning:

 1. Att prata värderingar och kultur i rekryteringen är A och O

 2. Arbeta i korsfunktionella team i rekryteringen, involvera flera i organisationen och rekrytera "in-house".

 3. Arbeta konstant med rekrytering istället för när behovet uppstår.

 4. Relationer, sociala medier, värdeskapande aktiviteter är kanaler utöver traditionell annonsering och search som behöver tillämpas för en hållbar rekrytering.

 5. Skräddarsy varje rekrytering och våga vara flexibel och följsam.


-Artikel från Veckans Affärer med Andreas Persson, tips om hur man lyckas på Linked In (som utlovat i podden) https://www.va.se/nyheter/2018/03/27/experten-14-unika-tips-som-boostar-din-linkedin-profil/


-Initiativet TechEq http://techeq.se/


Låt oss dela kunskap, diskutera och utveckla våra arbetsplatser. Kommentera gärna med dina tankar och ideer kring ämnet. Om du tycker om artikeln får du gärna trycka gilla eller dela.

564 visningar0 kommentarer